domingo, 29 de diciembre de 2013

TAXONOMIA DE BLOOM

QUÈ ÉS I COM VA APRÈIXER?
A l'any 1956 Benjamín Bloom, un psicòleg especialitzat en l'educació, va fer la seva taxonomia, el seu estudi per estructurar i comprendre millor el procés d'aprenentatge. Actualment és un dels estudis més reconeguts. En aquesta taxonomia s'hi veuen reflectits tres dominis diferents. 

Primerament el domini cognitiu, amb el qual es processa tota la informació, les habilitats mentals i el coneixement. Després trobem el domini afectiu, on s'hi veuen representades els sentiments i les aptituds. Per acabar hi ha el domini psicomotor on hi queden representades les habilitats manipuladores, manuals i físiques.



La taxonomia de Bloom examina les diferents mirades del domini cognitiu (aquest categoritza i ordena les habilitats de pensament i els objectius). És de fàcil comprensió ja que una persona no pot entendre un concepte si abans no recorda un que s'hi assembli i tampoc pots aplicar coneixements si no ho entens. Bloom descriu cada categoria com un substantiu i les ordena de manera ascendent, d'inferior a superior. De la base al punt més elevat.

Bloom descomposa la seva taxonomia en diferents categories:
  • Recordar: reconèixer, identificar, fer una llista...
  • Comprendre: interpretar, resumir, classificar...
  • Aplicar: implantar, executar...
  • Analitzar: comparar, organitzar...
  • Avaluar: revisar, formular hipòtesis, experimentar...
  • Crear: Dissenyar, construir, plantejar...

A classe, per tal d'aprofundir continguts, vam realitzar una activitat que consistia en relacionar alguns verbs de la taxonomia de bloom amb coses realitzades a classe de GITIC i a les escoles. 





No hay comentarios:

Publicar un comentario